Paperille laitettuna molempien suhteiden plussat ja miinukset on jännää luettavaa. Miehen kunniaksi (ilman viinaa) plussia tulee niillä osa-alueilla, jotka koskevat perhe-elämää ja lapsia. Toisen kunniaksi plussat ovat siellä oma onnellisuus osiossa. Miehen juominen on iii-iiso miinus, Toisen kohdalla miinus tulee siitä, että suhde ei voisi olla julkinen.

Plussia ja miinuksia ei saa samanarvoiseksi millään. Voiko olla niin, että toisessa vaakakupissa on perhe-elämä nykyisellään ja toisessa oma onnellisuus? Omaa onnea ei voi saada perhe-elämän kustannuksella, mutta jos onnea ei ole, näkyy se perhe-elämässä. Miehen juominen taas kaataa molemmat, onnen ja perhe-elämän. Se sentään tuntuisi yksinkertaiselta. Se ei tunnu, että mies uhkailee hankalalla erolla, että hän ei sitten hoida lapsia ja maksa elatusmaksuja (jälkimmäisestä jopa selviäisin, ensimmäisestä en). Ylipäänsä mies vetää lapset mukaan. Tai sanoo kiukkuisena näin, myöhemmin sanoo, ettei tietenkään tekisi niin. Mutta tiedän, että ero saa kiukkuiseksi ja katkeraksi, mies yrittää kostaa minulle.

Jos en välittäisi miehen juomisesta ja sopeutuisin vaan elämään sen asian kanssa, niin voisihan tämä toimia. Arki pyörisi ja asiat olisi muuten aika helppoja ja selviä. Paitsi... paitsi etten ole kovin onnellinen. Olen onnellinen rakkaan harrastukseni parissa, se on todellinen henkireikä, mutta muuten onnen hetket on pieniä. Toisinaan tulee miehen kanssa hyviä hetkiä kun hymyilemme jollekin lasten tekemiselle ja sanomiselle, tai teemme lasten kanssa yhdessä jotain. Se on meidän perheen juttu. Mutta emme naura, emme leikittele keskenämme. Seksistä on leikki poissa, se on vaan takuuvarman tyydyttävää ja ihan hyvää... jos saan itseni siihen mukaan. Ihan hyvä on tosi latteaa sen rinnalla mitä Toisen kanssa on. Kaikki se läheisyys, helppous, leikki, nauru, hyvänäpito; milloin meillä on miehen kanssa ollut sellaista? Ei tuossa samassa muodossa ikinä. Tiedän, että puutuneeseen seksielämään kehotetaan kokeilemaan uutta, vaihtamaan paikkaa, olemaan romanttinen ja huomioimaan toinen. Kyllä me on miehen kanssa kokeiltu, mutta enää minua ei huvita. Se on ongelma.

Kuun lopussa olen viisaampi asuntoasian suhteen.